1 800 - 0452 00 admin@kayapati.com

INFORMATIE

Hond

Vaccinatie

Het doel van vaccineren is je pup weerstand te laten opbouwen tegen besmettelijke ziekten. De meeste pups worden op 6 weken reeds gevaccineerd met een puppyvaccin. De volgende vaccinatie gebeurt dan op 9 weken en deze moet na 3 tot 4 weken herhaald worden om voldoende weerstand op te bouwen. Pups kunnen gevaccineerd worden tegen de hondenziekte, besmettelijke leverziekte (hepatitis), parvovirose (kattenziekte), leptospirose of rattenziekte, kennelhoest en rabiës (hondsdolheid). De vaccinatie tegen kennelhoest wordt zeker aangeraden bij pups en volwassen honden die in contact komen met andere honden, zoals op een hondenschool, hondenweide of in een kennel. Rabiës is verplicht bij dieren die naar het buitenland reizen. Deze vaccinatie moet 3 weken voor het vertrek worden toegediend.

 

Vaccinatie schema:

Leeftijd Frequentie Vaccin
6 weken 1 maal Hondenziekte,
parvovirose
9 weken 1 maal Hondenziekte,
hepatitis, parvovirose, leptospirose, ev. kennelhoest
12 weken 1 maal Hondenziekte, hepatitis, parvovirose, leptospirose, ev.,Kennelhoest en rabiës
> 12 weken jaarlijks Hondenziekte, hepatitis, parvovirose, leptospirose, ev.,Kennelhoest
Om de 3 jaar Rabiës (voor honden die naar het buitenland reizen)

Ontworming

 • Veel pups raken reeds besmet met wormen wanneer ze nog in de baarmoeder van de teef zitten of wanneer ze moedermelk drinken. Op latere leeftijd worden ze besmet door soortgenoten, eten van rauw vlees, overdracht door vlooien, door het snuffelen op een wandeling of door het opeten van ratten/muizen. Daarom is het belangrijk uw hond goed te ontwormen. Pups worden het best ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken. Vervolgens elke maand tot ze 6 maanden oud zijn. Volwassen honden worden best 3 tot 4 keer per jaar ontwormd. De bestrijding van wormen is niet alleen belangrijk voor de hond, maar ook voor hun baasje, aangezien sommige wormen kunnen worden overgedragen naar de mens!
Leeftijd Frequentie
< 8 weken Om de 2 weken
8 weken – 6 maanden Elke maand
> 6 maanden Om de 3 maanden (4x per jaar) , afhankelijk van de levenswijze van uw hond

Vlooien en teken

 • Een van de meest voorkomende problemen bij honden en katten zijn vlooien. Vlooien kunnen overgedragen worden door contact met andere honden, op wandeling of zelfs via overdracht door hun baasje! Vlooien komen heel het jaar voor, ook in de winter en ze kunnen lintwormen overdragen. Teken worden actief wanneer de buitentemperatuur >8°C bedraagt. Ze zuigen bloed maar zijn ook drager van verschillende ernstige ziekten! Teken en vlooien kunnen behandeld worden d.m.v. tabletten, halsbanden of pipetjes. Vraag meer advies aan je dierenarts!

Reizen

 • Wanneer u van plan bent uw huisdier mee op vakantie naar het buitenland te nemen, moet u aan volgende zaken voldoen:
  • Uw hond, kat of fret moet gechipt zijn en een Europees paspoort bezitten
  • Uw hond, kat of fret moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. In de Ardennen is deze vaccinatie niet meer verplicht.
  • Voor bepaalde landen gelden er speciale maatregelen:
   • Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Finland moeten honden ontwormd worden een tot vijf dagen voor aankomst. Deze ontworming moet door de dierenarts in het paspoort worden vermeld.
  • Voor andere landen, contacteer uw dierenarts
   Wanneer u uw huisdier mee wilt nemen buiten de Europese Unie, gelieve dan contact op te nemen met de betreffende ambassade. Zij zullen u verder informeren. Doe dit tijdig! Sommige testen nemen veel tijd in beslag.

Kat

Vaccinatie

Het doel van vaccineren is je kitten weerstand te laten opbouwen tegen besmettelijke ziektes. Kittens dienen twee keer gevaccineerd te worden. De eerste keer gebeurt op 9 weken leeftijd. Na 3 tot 4 weken moet deze vaccinatie nog eens herhaald worden. Enkel zo kunnen ze voldoende weerstand opbouwen. Het standaardvaccin dat gegeven wordt zorgt voor bescherming tegen het calicivirus, herpesvirus en tegen panleukopenie. Als je kitten/kat buiten mag, is het best om hem/haar ook te vaccineren tegen kattenleucose. Dit kunnen ze immers oplopen bij het vechten met andere besmette poezen.

Leeftijd Frequentie Vaccinatie
9 weken 1 maal Niesziekte,
kattenziekte, leucose
12 weken 1 maal Niesziekte,
kattenziekte, leucose
> 12 weken Jaarlijks Niesziekte,
kattenziekte, leucose
Om de 3 jaar Rabiës

Ontwormen

 • Veel kittens raken reeds besmet met wormen wanneer ze nog in de baarmoeder van de moederpoes zitten of wanneer ze moedermelk drinken. Op latere leeftijd worden ze besmet door soortgenoten, eten van rauw vlees, overdracht door vlooien en/of door het vangen van muizen. Daarom is het belangrijk om je kat goed te ontwormen. Kittens worden het best ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Vervolgens elke maand tot ze 6 maanden oud zijn. Na zes maanden leeftijd kunnen ze ontwormd worden volgens hetzelfde schema als een volwassen poes, dit wil zeggen 2-4x per jaar, afhankelijk of de poes binnen blijft of een goede jager is.
Leeftijd Frequentie
< 8 weken Om de 2 weken
8 weken – 6 maanden Elke maand
> 6 maanden 2 tot 4 keer per jaar

Vlooien en teken

 • Een van de meest voorkomende problemen bij honden en katten zijn vlooien. Vlooien kunnen overgedragen worden door contact met andere honden, op wandeling of zelfs via overdracht door hun baasje! Vlooien komen heel het jaar voor, ook in de winter en kunnen lintwormen overdragen. Teken worden actief wanneer de buitentemperatuur >8°C bedraagt. Ze zuigen bloed maar zijn ook drager van verschillende ernstige ziekten! Teken en vlooien kunnen behandeld worden d.m.v. tabletten, halsbanden of pipetjes. Vraag meer advies aan je dierenarts!

Reizen

 • Wanneer U van plan bent uw huisdier mee op vakantie naar het buitenland te nemen, moet U aan volgende zaken voldoen:
  • U hond, kat of fret moet gechipt zijn en een Europees paspoort bezitten
  • U hond, kat of fret moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. In de Ardennen is deze vaccinatie niet meer verplicht.
  • Voor bepaalde landen gelden er speciale maatregelen:
   • Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Finland moeten honden ontwormd worden een tot vijf dagen voor aankomst. Deze ontworming moet door de dierenarts in het paspoort worden vermeld.
   • Voor andere landen, contacteer uw dierenarts
  • Wanneer U uw huisdier mee wilt nemen buiten de Europese Unie, gelieve dan contact op te nemen met de betreffende ambassade. Zij zullen u verder informeren. Doe dit tijdig! Sommige testen nemen veel tijd in beslag.

Konijn

Vaccinatie

 • De twee belangrijkste besmettelijke ziekten bij konijnen zijn myxomatose (= konijnenziekte) en RHD (= Rabbit Haemorrhagic Disease). Beide ziekten komen het meeste voor in de zomer en de herfst. Myxomatose wordt overgedragen via bloedvectoren zoals muggen of via een wonde. RHD wordt overgedragen door wilde dieren (dus ook besmet groenvoer langs de kant van de weg). Onlangs dook er een nieuwe variant op van het RHD virus. Dit zorgde ervoor dat konijnen gevaccineerd tegen RHD1 toch nog stierven t.g.v. RHD2. Daarom is er nu een nieuw vaccin op de markt dat ook beschermd tegen deze 2e variant. Beide vaccins dienen jaarlijks herhaald te worden.

Aanschaf van een pup

Niets dat een mensenhart meer doet smelten dan een kleine, schattige, speelse puppy! Toch denk je beter eerst goed na voor je een puppy in huis haalt. Hij zal immers niet eeuwig zo klein blijven en hij zal je de komende 10-15 jaar vergezellen. Er zijn heel veel verschillende rassen die verschillen in grootte, karakter en behoefte aan verzorging en lichaamsbeweging. Bovendien zijn er nog grote verschillen tussen honden binnen hetzelfde ras.  Er zijn dus wel een aantal vragen die je jezelf eerst moet stellen voor je een pup in huis haalt. Puppy’s zijn lief en schattig, maar ook ondeugend en stout! Het vraagt dus wel wat tijd en moeite om hem goed op te voeden. Of kies je eerder voor een volwassen hond, die zijn puberteit al voorbij is? In het asiel zitten nog steeds heel veel honden die nog op zoek zijn naar een nieuw baasje! Hoeveel tijd heb je om met je hond te gaan wandelen, om hem te verzorgen, om ermee te spelen? Woon je op een appartement of heb je een grote tuin ter beschikking? En vergeet ook het kostenplaatje niet. De aankoop van je pup is slechts een begin, daarbovenop komen de kosten voor de voeding, huisvesting en diergeneeskundige zorgen, … .

Alle rassen hebben verschillende behoeftes. Sommige honden doen niets liever dan heel de dag door de tuin te rennen, andere zijn liever lui dan moe. Wat niet wil zeggen dat ook deze lieverds geen dagelijkse beweging nodig hebben! Ook het karakter is van groot belang. Wil je een hond die snel leert en goed luistert? Moet hij goed kunnen omgaan met kleine kinderen? Wil je een gezinshond of wil je er wedstrijden mee doen? Schaf jezelf zeker een goed boek over de verschillende rassen en informeer je bij verschillende fokkers of bij de dierenarts. Ga zeker ook eens langs bij de hondenschool. Daar zijn heel veel mensen die je kunnen helpen bij je keuze.

Als je er uiteindelijk goed hebt over nagedacht, kan je op zoek gaan naar een puppy. Fokkers die meer dan 2 tot 3 verschillende rassen fokken, kan je beter links laten liggen. Het fokken van honden vraagt heel veel tijd en kennis. De meeste goede fokkers leggen zich dan ook maar toe op maximum 2 tot 3 verschillende rassen. Vraag zeker ook eens na of je de ouderdieren kan zien. Dit vertelt je heel veel over de pups, over hun karakter en hun gezondheid. Als je de moeder niet kan zien, kan deze puppy immers van een broodfokker komen of zelfs uit het buitenland. Let hier dus zeker voor op!

Verder controleer je ook best eens de algemene gezondheid van je pup. Is hij speels en levendig?  Check de ogen, oren en de neus of ze vrij zijn van groene uitvloei. De haren rond de anus moeten droog zijn. Natte, vuile haren kunnen wijzen op diarree. Zwarte stipjes in de haren en veel krabben kunnen wijzen op vlooien. De kleinste en stilste pup lijkt misschien zielig, maar weet dat deze pup misschien een onderliggend probleem heeft!

Wees er ook van bewust dat goede fokkers maar enkele nesten per jaar hebben en dat het dus wel even kan duren vooraleer er een puppy ter beschikking komt. Maar dit wachten is meer dan de moeite waard!